Alati koji vam pomažu u svakodnevnom vođenju online biznisa

Mnogi će se složiti da je život u 21.veku pravo bogatstvo i to najviše zbog tehnologije koja nam svima podjednako dostupna.

Ova činjenica mi se potvrdila kao tačna pre neki dan, kada mi je kuma pokazala snimke sa najvećeg tehnološkog sajma današnjice,  Dubai Expo 2020. 

Njen muž, koji trenutno radi tamo, živi u vremenu ispred našeg i preko nje nam prenosi sliku budućnosti:

Muzej Nikole tesla, Vinča u VR naočarima, roboti koji skeniraju zemljište, plešu …

Svet ispred našeg vremena. 

Međutim, za sve nas, to je još uvek nekako predaleko, neko bi rekao,udaljeno svetlosnim godinama. To ne menja činjenjicu jasne slike vremena koje nam dolazi. Htele mi to da prihvatimo ili ne, treba držati korak sa vremenom, samim tim i tehnologijom.

Da ne bi došlo do sudara svetova, hajde da krenemo sitnim koracima napred, kako biste bile sigurne, samostalne i samouverene i spremne za vreme koje dolazi. 

Online biznis je jedan korak bliže ka tom novom vremenu, međutim pokrenuti online biznis je akrobacija sama po sebi, a kamoli vođenje istog.

Da vas pitam nešto: Koliko puta ste bile u situaciji

  • Da ste se nedavno upustile u online poslovanje i sve vam je novo?
  • Da se i dalje svađate sa društvenim mrežama?
  • Da vam i dalje stižu poruke u inbox, a vi ne možete da se snađete u tom haosu?
  • Da uplate i dalje beležite po notestima?
  • Da ustajete ranije kako biste poslale neke poruke, mailove na vreme?
  • Da još uvek ručno šaljete sve mailove?
  • Da još uvek šaljete snimke vaših predavanja preko maila?
  • Da i dalje sve ideje ostavljate na papirima, koji mogu slučajno završe na pogrešnoj gomili koje ste spremile za bacanje?

Ima tu još dosta toga da se nabroji, ali hajde da od danas, budete sigurne u svoje aktivnosti, vođenje vašeg online biznisa, i da konačno shvatite da je tehnologija tu da vam pomogne i uštedi vreme.

Danas delim sa vama listu alata, koje svakodnevno koristim kroz svoj biznis i koje mi zaista pomažu da sačuvam zdrav razum i uštedim vreme. Neki od njih se plaćaju ali svaki alat vam od srca preporučujem jer vas čuva od glavobolje i vraća fokus na razvijanje biznisa, a ne puko odrađivanje.

Online biznis alati
1.Email nalog: Gmail 

Prilikom registracije gmail adrese (besplatne) dobijate i Google Drive i 15 GB slobodnog prostora koje možete koristiti kao svoj online hard disk. Smeštati dokumenta, tabele, forme. Koristiti Google Kalendar za zakazivanje sastanaka, aktivnosti, obaveza. Koristiti opciju zakazivanja slanja mailova u vreme koje želite neko da dobije vašu poruku.

Ukoliko želite da idete korak napred, na raspolaganju vam je Google Workplace, koja vam omogućava da vaš domen tj mail server povežete sa Google-om i dobijete izgled inboksa kao Gmail. Mnogo je bolje vizualno i fukncionalno rešenje u odnosu na klasičan izgled webmaila koji dobijate uz vaš hosting. Cena pretplate je cca 5e po nalogu (email adresi)/ mesečno

Glavni razlog zbog koga sam se odlučila za Google WorkPlace je taj što mi daje veći prostor na Google Drive-u, snimanje Google Meet sastanaka, izgled inboksa kao Gmail, pristup Drive-u sa telefona i još mnogo toga. 

2. Email marketing – MailerLite

Odličan email servis za vas koje ste na početku ili želite da promenite i naučite nešto novo. MailerLite je moj trenutni izbor zbog jednostavnosti korišćenja, podešavanja i pristupačnosti po ceni u odnosu na fukncionalnosti.

Možete ga koristiti da prikljupljate email adrese preko newslettera, ebooka, aktivirate email sekvence, serija mailova koja je osmišljena da se vaša publika bolje upozna sa vama i na kraju, nešto kupi.

Imate mogućnost da pratite kada su pretplatnici otvorili, koliko puta, na koji link su kliknuli koliko puta, svakako je bolje rešenje od ručnog slanja emaila.

Pored automatizacije, dobijate i pozamašan broj šablona za kreiranje newslettera, landing stranice, forma koje možete integrisati na vaš sajt. Na dnu ove stranice je baš takva jedna forma. Besplatna verzija vam je dostupna do 1,000 pretplatnika, nakon toga cena ide na 9eur, 13eur …

Glavni razlog zbog kojeg sam se odlučila za ovaj servis je tehnička podrška koja je dostupna 24/7 na chatu, brzo rešavaju probleme i svi zatvoreni tiketi su na obostranu radost.

3.Online sastanci – Zoom

Zoom Meeting je jedan od najpopularnijih platformi za online sastanke. Pored popularnosti, glavni razlog zbog koga ga koristim je sigurnost korisnika, snimaka i stabilnost u prenosu. Naravno, brzina prenosa (stream) zavisi od naše internet konekcije, a često umemo da se žalimo na Zoom. Problem je kod naših Internet providera. 

U besplatnoj verziji imate dostupne opcije besplatnih sastanaka 1na1 bez vremenskog ograničenja, sa 3+ učenika do 45 minuta. 

Ukoliko želite iole ozbiljnije da se bavite online biznisom, planirajte ulaganje od $15/mesečeno za ovu pretplatu. Dobijate mogućnost prenosa sastanka direktno na Facebook ili Youtube, registracije korisnika, prikupljanje email adrese, deljenje snimka preko Zoom Cloud-a … 

4. Online plaćanja – PayPal

Glavna prednost vođenja registrovanog biznisa je taj što vam daje mogućnost rasta i otvara više mogućnosti za online plaćanja. U ovom trenutku u Srbiji postoje određena ograničenja za online plaćanja, u poređenju  sa npr EU gde je Infintiude Space Ltd firma registrovana, tako da će i svi navedeni primeri biti relavantni u zavistnosti od teritorije gde je vaš biznis registrovan.

Imati informaciju je važno, a kada ćete je iskoristiti zavisiće isključivo od zakonske regulative, zato budite spremne. Ukoliko poslujete na teritorji EU delim sa vama opcije plaćanja koja ja koristim:

Business PayPal nalog, Business Payoneer nalog, Revolut, Stripe za plaćanje karticama, PaySend za prenos novca sa kartice na karticu, Western Union, Ria, Skrill 

Za izdavanje faktura, moje preporuka je Zoho Invoice, online platforma na kojoj su smeštene sve vaše fakture, na koju  možete povezati PayPal i Stripe i na kraju, imati pregled mesečnog i godišnjeg promenta. 

5. Online Alati 

Skup alata koji mogu da vam omoguće bolju organizovanost:

Trello – Online tabla (bukvalno) koja vam pomaže da bolje organizujete procese, promocije, To-Do liste, možete je povezati sa Google Drive-om i sa dokumentima koje imate tamo, pozvati saradnike da vam se pridruže i imate jasan pregled svih daljih koraka.

Bitly – Pomaže vam vaši linkovi izgledaju lepše i kraće

Loom – Online platforma na kojoj možete snimati videa, instrukcije, predavanja za vaše klijente. Sa besplatom verzijom imate ograničenje na snimanje videa od 5 min, a sa plaćenom koja je $10/mesečno, samo nebo je granica

We Transfer – pomaže vam kada želite da pošaljete neki video ili dokument koji je veći od 25MB, koliko može da se pošalje preko gmaila i u besplatnoj verziji potpuno opravdava svoju svrhu.

6.Edukacija – Thinkific

Ukoliko se bavite edukacijom, seansama, imate svoje autorkse programe, najsigurniji način da svoje znanje podelite sa vašim klijentima je da pronađete sigurno mesto za njihovo skladištenje. 

Umesto slanja snimaka preko maila, držanje videa u Facebook grupama, Google Drive-u, preporučujem vam Thinkific platformu. Glavni razlog zbog kojeg sam prešla na ovu platformu u novembru 2020-te, je brzina učitavanja videa, podrška Thinkific tima, predivan korisnički interfejst, mogućnost prevoda svih kurseva na lokalni jezik. 

Ovo je čak i najveća investicija u ovom trenutku jer u besplatnoj verziji nemate puno mogućnosti, sem da vidite koliko je moćna platforma. Međutim, Thinkific je omogućio da probate sve benefite kroz 30 dana besplatnog korišćenja. Kliknite OVDE, da isprobate Thinkific na 30 dana i uverite se zbog čega je jedna od vodećih platformi u e-learning industriji.

Sledeći nivo cena je $49/mesečno i ukoliko imate Bundle kurseve (više u jednom, kao što je Online škola internet veština), onda je potrebno da izdvojite $100 mesečno. Investicija koja vam se vraća svaki mesec. 

7. Muzika kao inspiracija – Deezer

Kako je online biznis stvar vašeg izbora i želje, trudite se da uživate u svakom trenutku njegovog razvoja. Dok pišem, radim, stvaram, čak i u ovom trenutku, uvek mi je upaljen Deezer za omiljenom playlistom. Lepa vest za sve korisnike Telenor, MTS i A1 mobilne mreže: ovaj servis vam je dostupan besplatno i možete ga aktivirati kroz mesečne servise.

Ukoliko ste u inostranstvu, preporuka je da nađete neki online radio sa vašom omiljenom muzikom. Muzika pokreće dušu i telo, pevajte i plešite kao da ne postoji sutra i vaš online biznis će vas pratiti u ritmu.

8.Antivirus – Avast

Kako biste bile sigurne da vaš računar neće napasti neki zločesti virus, neophodno je da imate antivirus program. Za kućnu upotrebu Avast vam daje besplatni antivirus program. Besplatnu verziju možete preuzeti OVDE.

Glavni razlog zbog kojeg ga koristm već skoro 15 godina je činjenica da, dok sam radila u IT firmi, bili smo njihovi preprodavci i uverila sam se u sigurnost programa i činenjicu da vam ne uguši računar, već ostavlja radnu memoriju da je upotrebite za neke druge zadatake koje sprovodite u online svetu. 

U narednom blogu, pisaću vam na temu Besplatnih i plaćenih alata za online promociju koji mogu da vam pomognu da dođete do vaših klijenata. 

Ako vas zanima da naučite kako se svi ovi alati koriste, postavljanju, predalažem da pogledate  Online školu internet veština. U njoj ćete pronaći praktična znanja sa kojima ćete steći veštine snalaženja u online svetu i biti samostalne u vođenju vaših online biznisa. 

Budite radoznale, istražujte, grešite, ispravljajte i budite veće od života! 

Neda 

Ukoliko ste nove na društvenim mrežama,
preuzmite online priručnik koji će vam pomoći da bolje razumete Facebook i Instagram