Kako da osigurate alternativne kanale komunikacije za vaš online biznis

Prošlog ponedeljka smo prisustvovali, do sada najvećem padu društvenih mreža u istoriji digitalnih zavisnosti.

Dok su se Tviteraši zabavljali na račun izbeglica sa Fesjbuka i Instagrama, vaskrli Tom sa Maj Spejsa nam se misteriozno osmehivao, neki su čupali kosu sa glave jer su im novci bili zarobljeni na ads menadžeru, neki su bili sa decom u parku uživali na svežem vazduhu, neki nisu ni primetili pometnju, koja je ostavila svet bez dve najmoćnije društvene mreže od postojanja društvenih mreža, blanko na 6,5h.

Čuli su se cvrčci u ponedeljak veče na Fejbuku, Instagramu i Whatsappu. 

Teoretičari zavere su imali pune ruke posla i očas posla su preplavili online kanale,  sa najbizarnijim mogućim scenarijima i širili dezinformacije koje su dalje unosile pomenju u narod. 

Realno, da li znamo šta se zapravo desilo? Ne. Da li ćemo ikada saznati? Čisto sumnjam. Šta možemo da radimo sa svim ovim informacijama? Budemo pametniji

U ovakim situacija, volim da pribegnem zdravorazumnom načinu razmišljanja i da sagledam širu sliku. Kada pričamo o online biznisu, društvene mreže su možda najbolji način da dođete do novih kupaca i klijenata i dosta se oslanjamo na njih.

Već čujem nekog od vas kako misli: društvene mreže su glupost, samo gubljenje vremena! Vrlo verovatno da ste u pravu, ako nemate online biznis i ako najviše vremena provodite igrajući igrice i potajno gledate tuđe profile i fotografije.

Za sve nas koji imamo i vodimo online biznis, najveći deo prihoda dolazi upravo sa njih, bilo da je u pitanju edukacija, seanse, fitnes, ishrana, roba široke potrošnje … i sve su to mali biznisi, biznisi koji izdržavaju svoje porodice i zajednicu. Zato i želim da podelim sa vam neke predloge koji će vam pomoći da osigurate alternativne kanale komunikacije za vaš online biznis.

Šta činiti kad pukne tikva po društvenim mrežama?
 1. Sajt – ukoliko nemate sajt pokrenite ga, ukoliko nemate novca da platite nekog fensi dizajnera, za početak iskoristite mogućnost besplatnog sajta tako što ćete registrovati Google My Business nalog (treba vam besplatna gmail adresa ili da imate kompanijsku preko G-Suita 5eur mesečno po nalogu) i u  okviru njega podignite vaš sajt.
 2. Email lista-  ukoliko je nemate, počnite da je gradite, Ukoliko je imate, dopunite je. Danas postoji puno email servisa, predlažem vam MailerLite koji koristim duže od 6 meseci i prezadovoljna sam. Odličnu podršku imaju, lako se uči postavljanje i navigacija. Do 1,000 pretplatnika vam je besplatan, posle plaćate 9 eur/mesečno do 2,500 pretplatnika. Vredi! Razmislite o kreiranju ebooka ili newslettera kako biste podstakli ljude da se prijave na vašu mailing listu. Trenutno, zanimljivi sajtovi gde možete naučiti puno toga o blogovanju i pisanju sadržaja su Maja Vučković i Snežana Marković.
 3. Registrujte alternativne kanale na društvenim mrežama
  Youtube – ukoliko koristite gmail, u okviru njega imate dostupan svoj YT kanal, gradite vašu zajednicu i tamo
  LinkedIn – poslovna mreža koja vam može doneti nove kontakte i klijente
  Twitter -čini mi se do sad jedini necenzurisani digitalni kanal, tako da vredi probati
 4. Pokrenite samostalne kanale komunikacije
  Telegram – ruska mesindžer aplikacija, dostupna i u desktop verziji. Od skoro možete raditi i lajv uključenja, postavljati audio, video sadržaj, imati kriptovane poruke. Tom prilikom, pozivam vas da mi se pridružite na Biznis Alhemija Telegram kanalu. Slack – Online platforma za komunikaciju, koja vam pomaže da organizujete vaše timove, sadržaj mimo društvenih mreža. U besplatnoj verziji dobijate dovoljno opcija da vidite ima li vam smisla plaćati
 5. Pokrenite blog – DA, dobro ste čule, blog nije mrtav niti će ikada biti. Čitanost zavisi od sadržaja koji delite i može da vam pomogne da se bolje rangirate na Google-u tj online pretrazi. Probajte, ne boli.
 6. Forumi – verovali ili ne, forumi i dalje žive i možete ili promovisati vaš rad na njima ili pokrenuti svoj.
 7. SMS marketing – Za sada vam mogu preporučiti najjednostavniji kanal, a to je Google messages koji vaše SMS poruke pretvara u Google texts i koje možete slati sa računara – odličan način da obavestite vaše buduće i sadašanje klijente o novostima. Naplata je povezana sa vašom SMS karticom tako da plaćate ono što imate u okviru vaše mesečne pretplate kod mobilnog operatera.

Kao što možete videti, postoji dosta opcija van Fejsbuka i Instagrama, a koje možete aktivirati i pomoći vašem online biznisu da opstane, i pored svih pomeranja  svetskog poretka.

Ako vas zanima da naučite kako se svi ovi predlozi sprovode u delo, predalažem da pogledate našu Online školu internet veština. U njoj ćete pronaći praktična znanja sa kojima ćete steći veštine snalaženja u online svetu i biti samostalne u vođenju vaših online biznisa. 

U međuvremnu, naš zadatak je da budemo snalažljive, fleksibilne, da pronalazimo načine koji će nam pomoći da  prevaziđemo sve probleme i štucavice na koje naš online biznis može naići. 

Zato budite radoznale, istražujte, grešite, ispravljajte i budite veće od života! 

Neda 

Nedeljna doza zdravorazumnih informacija i saveta iz online sveta

Da li želite ove informacije u svom email inboksu?